Energi och kultur i fokus på Wanås

WANÅS. När stationsskylten ”Wanås” plockades ner och ersattes med ”Knislinge” 1934 var Gustav Fridolins morfar med. Och så länge Gustav var aktiv i Miljöpartiet i Hässleholm, brukade årsmötena börja med en vandring i godsets konstpark. Det berättade Gustav när han invigde Hållbarhetsdagen på Wanås under måndagen efter att ha åkt 6.21-tåget ner från Stockholm.

– När jag blev inbjuden att inviga den här dagen tvekade jag inte. Jag har länge varit nyfiken på det arbete som Wanås gör både för skolelever, för kulturen och miljön, sade språkröret. Forskningen visar att det finns en stark koppling mellan kultur och traditionella skolämnen – musik underlättar till exempel matematik-inlärningen och kultur underlättar för barn som har svårt att knäcka läskoden. Det verkar som om kultur får igång vårt abstrakta tänkande.

Om det blir aktuellt med Miljöpartiet i en regeringsbildning i höst råder det knappast någon tvekan om vilken ministerpost som ligger Gustav närmast hjärtat…

– Får vi möjlighet att bilda regering, så är det klart att utbildningsfrågorna är det område som jag personligen brinner för vid sidan av miljöfrågorna och förhoppningsvis kan tillföra något inom, säger han.

Viktigt få leva vanligt
Med ett annalkande val i september blir det inte särskilt många lediga timmar över för Gustav. Men han är trots allt noga med att verkligen få tid till familjen och vännerna – och för olika kulturupplevelser.

– Någon liten semester blir det, det behöver man. Det är viktigt att få leva ett vanligt liv också, annars blir man ingen bra politiker. Och jag tror att kulturen kan få oss att verkligen ta in sådant som annars lätt blir klyschor, som att ”vi har bara en jord” till exempel. Kultur kan få oss att verkligen förstå innebörden och allvaret i exempelvis miljöfrågorna.

Parallellt med gårdsvandringar, föreläsningar och besök i parken, gick det som besökare att lära sig mer om såväl Leaderprojekt som solceller, ekologisk mat och mycket annat. Hållbarhetsdagen, som är en del i Hållbara Energiveckan (EU Sustainable Energy Week, EUSEW), bjöd till exempel på sista möjligheten att testa elcykel inom elcykelprojektet i Knislinges ramar.

Miljö och ekonomi hand i hand
– Slutrapporten ska vara gjord 30 juni, berättade projektledaren Brittmarie Eriksson. Det som är unikt med vårt projekt är att det handlar om att testa elcykel på landsbygd. I storstäderna har det gjorts tidigare, men här har vi våra speciella utmaningar.

– Det är långt mellan busshållplatserna här, men kanske kan elcykel utgöra ett komplement. Det är många som är intresserade av hur det här faller ut, till exempel besöksnäringen och övriga näringslivet, liksom förstås kommunen.

Baltzar Wachtmeister, ägare och vd för Wanås gods, poängterade den ekologiska inriktningen på godsets lantbruksproduktion och att den inte enbart handlar om en miljövänlig filosofi utan också om ren ekonomi:

– Vi har god efterfrågan på våra produkter och tror att efterfrågan på ekologiskt kommer att öka ännu mer framöver. Så det här handlar både om miljö och ekonomi.

( 2014-06-23)
Text och bild: Jeanette Thelande